Riasztórendszerek
2016. március 17. írta: Msylwia

Riasztórendszerek

images_2.jpg

A jelenlegi romló közbiztonság miatt egyre fontosabb szerepet kap életünkben a személy és vagyonvédelem, mivel ezek az illetéktelen behatolások egyre több család, vállalkozás számára jelenthetnek akár több milliós anyagi kárt is. A vagyonvédelmi behatolás-jelző rendszer feladata az objektum teljes, vagy a funkcionálisan elkülönülő területek részleges élesítés utáni védelme, az esetleges illegális behatolók felismerése (kamerás kiegészítéssel), segélyhívások, támadásjelzések valamint riasztások jelzése.

 

Riasztórendszer részei

  • Központi egység

A benne található akkumulátornak köszönhetően egy esetleges áramkimaradásnál is működőképes a rendszer. A központi egység fogadja és feldolgozza a hozzá kapcsolt érzékelők jelzéseit, feladata a riasztás. Adott esetben megszólaltatja a szirénát, működésbe hozza a kijelzőt, illetve jelzést küld. A riasztórendszerek zöme rendelkezik particionális lehetőséggel, mellyel a védendő objektum önálló területekre osztható.

  • Kezelőegység

A riasztórenriasztokezdo.jpgdszert a kezelőegységgel tudjuk ki és bekapcsolni, kód vagy közelítő kártya segítségével. Bővebb információt szolgáltat különböző üzemállapotokról: Jelzi a rendellenességeket, áramkimaradás, telefonvonallal való problémát. Megkülönböztetünk LED-es és LCD-s kezelőket.

 

  • Érzékelők 

Kültéri eszközök: infra vagy mikrohullámú sorompók, kerítésvédelmi eszközök, lépésérzékelők

erzekelo.jpg
Felületvédelmi eszközök
: A beltéri védelem első lépcsője, ezzel megoldható az épület határolóvonalainak védelme. Az úgynevezett héjvédelem az épület külső határoló felületeinek, nyílászáróknak a védelmét jelenti. Ennek eszközei: üvegtörés érzékelők, nyitásérzékelők, falbontás érzékelők.

Területvédelmi eszközök: A leggyakrabban használt a passzív infrák, illetve ezek mikrohullámmal kombinált változatai, ide tartozik a taposószönyeg is.

Tárgyvédelmi eszközök: konkrét tárgyakat védenek az adott helységben, mágneses érzékelők, elmozdulást érzékelők, rezgésérzékelők, rezgés érzékelők, fémhang érzékelők, feszítés érzékelők.

Személyvédelmi eszközök: a támadó tudta nélkül a veszélybe került személy vészjelzést tud adni, támadásjelzők, dőlésérzékelők

Egyéb érzékelők: füstérzékelők, CO érzékelők, vízbetörés érzékelők

  • Szirénák

Elhelyezkedés alapján két típust különböztetünk meg, a kültéri és a beltéri szirénát. A kültéri szirénákba beépített fényjelzés a riasztás helyére enged következtetni. Hirtelen megszólaló éles hangjelzéssel sokkhatást idéz elő.

A fenti eszközök szabotázsvédelemmel rendelkeznek. 

wireless_gsm_alarm_system_with_pet_friendly_pir.jpgKiegészítő funkciók

 

  • A riasztóberendezés kiegészíthető kültéri védelemmel, melynek egyik leggyakrabban használt eleme a kültéri infrasorompó.
  • A riasztóberendezések segítségével egyéb berendezés meghibásodása, vagy műszaki állapota vezérelhető pl: fütő- szellőző berendezések leállítása.
  • Egyre inkább terjednek a beléptető rendszerrel kiegészített riasztóberendezések. Abban az esetben amikor a behatolásjelző és a beléptető funkcióra egyaránt szükség van, költséghatékonyabb megoldást jelent a kombinált rendszer.
  • A tűzérzékelőkkel kiegészített rendszer működése hasonló a behatolás jelzőékhez, ugyanakkor ezek az érzékelők a nap 24 órájában bekapcsolt állapotban vannak.  Egyes berendezésnél a sziréna tűzjelzéskor szaggatott hangot ad ki, megkülönböztetve a riasztás jelzésétől.
  • A kamerás megfigyelő rendszerrel ellátott riasztórendszer biztosítja a leghatékonyabb védelmet, nemcsak jelzi a behatolás tényét, hanem egyúttal nyomon követhetővé és dokumentálhatóvá is teszi az eseményt.

Vezeték nélküli riasztók

Ma már egyre elterjedtebbek a vezeték nélküli riasztórendszerek, főleg olyan helyeken, ahol nem lehet kábelcsatornákkal, falvéséssel behatolásjelzőt telepíteni. A rádiós kapcsolatnak köszönhetően a rendszer egyes elemei igény szerint áthelyezhetőek. Kitűnő megoldás lehet múzeumok, kiállítótermek időszakos védelme esetén.

Telefonos riasztás
mobilapp.jpg

Távolléte alatt is biztonságban tudhatja vállalkozását, értékeit, mivel a cégünk által telepített riasztórendszerek úgynevezett kommunikátorral rendelkeznek, lehetővé téve, hogy a riasztásról telefonos verbális vagy SMS értesítést küldjenek. Az értesítés küldése történhet telefonvonalon keresztül, vagy vezeték nélküli rádiós vagy GSM egységen keresztül.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a riasztótervezésnél?

  • Hol vannak az épületen belül azok a pontok, ahol lehetséges a behatolás?
  • Milyenek az épület adottságai?
  • Hány helyről kívánjuk működtetni a rendszert?
  • Igénybe szeretnénk-e venni távprogramozást?
  • Szükséges-e a körülhatárolható kültéri védelemre? (főleg családi házak esetén)

Karbantartás

karbantartas_2.jpgBár a manapság használt eszközök jó minőségűek és alapvetően üzembiztosak, az idő múlása és a környezet káros hatásai ezeken is nyomot hagynak. A riasztóberendezések folyamatos és megbízható működéséhez elengedhetetlen, hogy az áramkimaradás esetén is hosszú ideig működőképes maradjon. Fontos szerepe van a szünetmentes tápellátást biztosító akkumulátoroknak, azok karbantartásának, időszakonkénti rendszeres cseréjének. Bizonyos eszközök és funkciók (mozgásérzékelők) esetében ajánlott a szakszerű, időközönkénti ellenőrzés, hibamegelőző karbantartás.

 

Riasztórendszereink mind minőségi, ismert gyártók termékei, legyen szó vezetékes vagy rádiós riasztó központról, illetve a kettő kombinációjáról a hibrid rendszerekről és hozzá kapcsolódó kiegészítő eszközökről. A MABISZ által minősített rendszereket ajánljuk és telepítjük a leendő partnereink számára.

paradox.png

tell.jpgsiemens.pngsatel-logo.jpgpulnix.jpg



gomb_kerjen_ajanlatot_footer.pngRiasztórendszer telepítését tervezi? Kérjen tanácsot tőlünk. A tanácsadás és helyszíni felmérés díjmentes! Vegye fel velünk a kapcsolatot bizalommal kedvező ajánlatunkkal kapcsolatban!

elerhetosegtrigger.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://triggerkft.blog.hu/api/trackback/id/tr268489288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása